Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar:
Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanız tavsiye edilir. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir. Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesi tavsiye olunur. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır (Bazı devletlerin ülkeye girişte umuma mahsus ve resmi pasaportlarda aradığı asgari geçerlilik sürelerini görmek için tıklayınız).
Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir.
Vize başvurunuz reddedilebilir. Ret nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapmaktadır.
Yurt dışına seyahat etmeyi düşünen vatandaşlarımızın en fazla ne kadar süredir kullanımda olan pasaportlarıyla vize başvurusunda bulunabilecekleri konusuyla ilgili olarak gitmek istedikleri ülkenin temsilciliğinden ayrıntılı bilgi alması gerekmektedir. Zira Schengen bölgesi ülkeleri (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmemektedir.
Schengen Vizesi Hakkında Bilgiler:
Avrupa Birliği’nde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır.
Schengen’e üye ülkeler aşağıda sunulmaktadır:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.
Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.
Schengen ülkeleri ortak Schengen Information System-SIS adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.
Afganistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu Hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Almanya Federal Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Amerika Birleşik Devletleri: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Andorra: Schengen bölgesine dahil olmayan Andorra’ya doğrudan seyahat imkanı bulunmamakta olup, ülkeye giriş İspanya ya da Fransa üzerinden yapılabilmektedir.
Bu çerçevede, vatandaşlarımızın Andorra’ya seyahat edebilmek için çift girişli veya müteaddit girişli Schengen vizesi alması gerekmektedir.
Angola: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Yeni ‘yabancılar yasası’nın yürürlüğe girmesiyle beraber mevcut vize sistemi Diplomatik/Resmi, Konsüler ve Yatırımcı olmak üzere üç ayaklı bir yapıya dönüştürülmüştür.
Eskiden uygulanmakta olan ve zaman zaman ülkeye girişte sorunlar yaşanmasına sebebiyet veren “ordinary”vize tipi “turistik” vizeyle, keza eskiden uygulanmakta olan “privileged” vize ise “investors” vize tipi ile değiştirilmiştir.
Yalnızca umuma mahsus pasaport hamilleri için online başvuru sonrası sınırda vize itasına imkan tanıyacak yeni bir sistem geliştirilmiştir. Sözkonusu çevrimiçi başvurunun http://www.smevisa.gov.ao adresi üzerinden yapılması mümkündür.
Sistemin uygulanmasında, gerekli form ve bilgiler çevrimiçi doldurulduktan sonra başvurunun başarılı olduğuna dair teyidin çıktısının alınarak Angola’ya varışta havalimanına kurulan özel kiosklara gidilerek vizelerin bastırılması gerekmektedir. Sistemde yaşanabilecek aksaklıklara karşın, online başvuru sonucunda sistemden alınan belgenin her hal ve karda yolcunun yanında taşınması faydalı olacaktır.
Henüz geçiş sistemi olması hasebiyle bazı Angola Büyükelçiliklerinin halen eski tip “ordinary” vize itası yapabildiğinin ve yeni sistemlerde aksamalar da yaşanabileceğinin akılda tutulmasında da fayda görülmektedir.
Öte yandan, Diplomatik ve Resmi Pasaport hamillerinin ise mevcut koşullarda Angola Büyükelçiliklerinin konsolosluk şubelerine başvurmaları gerekmektedir.
Yeni sistemde, Türkiye’den Angola’ya sehayat edecek yatırımcı/işadamlarının kısa süreli iş seyahatlerinde “turistik” tip vize alması yeterlidir.
Eski sistemde Angola’ya seyahat etmeden evvel önceden başvurulmasını gerektiren, yatırımcı olarak kalacaklara verilen “yatırımcı (investors)” vizesi ve müteakiben oturum izni Angola’ya turist vizesiyle girildikten sonra alınmaktadır.
Angola’da mukim diplomatların yeni tip diplomatik personel kartları sayesinde artık oturma izni almasına gerek olmamakla birlikte, kartların basımı “lojistik” sebeplerle henüz gerçekleştirilememiştir.
Antigua-Barbuda: Umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Arjantin: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Arnavutluk: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Avustralya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Avusturya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Azerbaycan: Umuma mahsus pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaftır.
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Bağımsız Samoa: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bahamalar: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Bahreyn: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 gün süreli vizelerini Bahreyn’e seyahatlerinden önce e-vize olarak alabilmektedirler. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bangladeş: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, hususî ve hizmet pasaportu hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Barbados: Umuma mahsus pasaport hamilleri 6 aya kadar vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Belarus: Umuma mahsus, hizmet, hususî ve diplomatik pasaport hamili Türk vatandaşları 30 gün süreyle vizeden muaftır. Toplam kalış süresi ilk giriş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde 90 günü geçemez.
Belçika: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Belize: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Benin: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu Hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Birleşik Arap Emirlikleri: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Bolivya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bosna-Hersek: Umuma mahsus pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
Botsvana: Umuma mahsus pasaport hamilleri Botsvana’ya girişlerinden itibaren 365 gün içinde 90 günü aşmamak şartıyla vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Brezilya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Brunei: Diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri, Brunei’ye giriş, çıkış, transit geçişlerinde, ilk giriş tarihinden itibaren otuz (30) günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftırlar.
Bulgaristan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi pasaport hamilleri ülkeye ilk giriş tarihinden itibaren 180 gün içerisinde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Diplomatik pasaport ile Hizmet pasaportu hamilleri ise anılan ülkeye yapacakları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Burkina Faso: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamili Türk vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Burundi: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.Hususi ve Hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport Hamilleri her 180 gün içinde 90 günü aşmayan süre zarfında vizeden muaftır.
Butan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Cape Verde: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Cezayir: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Cibuti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Vatandaşlarımızwww.evisa.gouv.dj adresi üzerinden alacakları e-vizeyle Cibuti’ye seyahat edilebilmektedir.
Çad: Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Çek Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Çin Halk Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Danimarka: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Doğu Timor: Umuma Mahsus Pasaport Hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport Hamilleri vizeye tabidir.
Bu ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımıza, Doğu Timor sınır kapılarında 30 gün ikamet süreli vize verilmektedir.
Dominika: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 21 gün süreyle vizeden muaftır.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri 21 gün süreyle vizeden muaftır.
Dominik Cumhuriyeti: Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız vizeye tabi olup, havalimanında 30 gün süreli vize alınabilmektedir. Diplomatik, hususî ve hizmet pasaportu hamili vatandaşlarımız 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Ekvator: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar olan turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 güne kadar olan turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
Ekvator Ginesi: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
El Salvador: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Endonezya: Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Eritre: Umuma Mahsus, Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Ermenistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma Mahsus Pasaport Hamili Türk vatandaşlarına uçakla gidilmesi halinde havalimanında vize verilmektedir.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Estonya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
Etiyopya: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Esvatini: Umuma mahsus pasaport hamilleri 30 güne kadar süreli kaşe vizelerini sınır kapılarında harçsız olarak alabilmektedirler. 30 günü aşan ziyaretler için Esvatini Büyükelçiliklerinden vize temin edilmesi gerekmektedir.
Fas: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Fiji: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Fildişi Sahili: Resmi pasaportlar (Diplomatik, Hizmet ve Hususi), ilk giriş tarihinden itibaren her altı (6) ay içerisinde doksan (90) günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
Filipinler: Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Filistin: Vatandaşlarımıza vize uygulanmamaktadır. Filistin’e seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsrail vizesi almaları gerekmektedir (Mısır üzerinden Gazze Şeridi’ne girecek vatandaşlarımız hariç).
Finlandiya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Fransa: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Gabon: : Umuma mahsus, hususi ve hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir. Diplomatik pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Ülkeye giriş vizesi Gabon dış temsilciliklerinden alınabilmektedir. Sınırda bandrol vize uygulamasından yararlanma koşulları ise şunlardır:
- En az 6 ay geçerli pasaport hamili olmak,
- Gerekli aşıların güncel olduğunu gösteren uluslararası aşı karnesine sahip olmak,
- Librevil Uluslararası Leon Mba Havaalanına varışta PAF’a (Hava ve Sınır Polisi) ait “ülkeye giriş talep formu (demande d'admission sur le territoire national)” doldurmak,
- Vize harcı olarak 45.000 CFA veya 70 Avro ödemek,
- Turistik amaçlı seyahatlerde otel rezervasyon belgesi veya ikamet edilecek yerin adresi, iş amaçlı seyahatlerde ise davet mektubu ibraz etmek.
Gambiya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu Hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Gana:Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Gine: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamili Türk vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Gine-Bissau: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Grenada: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Guatemala: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Guyana: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri ise, 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Güney Afrika Cumhuriyeti: Diplomatik Pasaport ve Hizmet Pasaportu hamili vatandaşlarımız 30 güne kadar vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport ve Hususi Pasaport hamili vatandaşlarımız 30 güne kadar süreli vizelerini sınır kapılarından harçsız olarak alabilmektedir.
Güney Sudan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Gürcistan:Umuma Mahsus Pasaport hamilleri bir yıla kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Vatandaşlarımızın Gürcistan’a geçerli yeni tip kimlik kartları ile vizesiz olarak seyahat edebilmeleri mümkündür. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri bir yıla kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Haiti: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri vizeye tabidir. Haiti'ye seyahat eden umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Haiti'ye girişte havaalanında 10 ABD Doları karşılığında 90 gün kalma imkânı veren ve turist kartı olarak adlandırılan giriş vizesi alarak ülkeye girebilmektedir. Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız ülkeden çıkışta ise 15 ABD Doları gümrük vergisi ödemektedirler. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız ise giriş için herhangi bir ödeme yapmamaktadır.
Hırvatistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hindistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Hollanda: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hollanda Antilleri (Curacao,St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius ve Saba): Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vize başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye’deki Hollanda Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekmektedir.
Hizmet Pasaportu hamilleri vizeye tabidir.Hizmet Pasaportu hamilleri vize başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye’deki Hollanda Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekmektedir.
Diplomatik ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Honduras: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Hong Kong Özel İdare Bölgesi: Pasaport geçerlilik süresi en az 6 ay olan umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları, Hong Kong Özel İdare Bölgesi’ne 90 güne kadar yapacakları turistik veya iş görüşmesi amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.Pasaport geçerlilik süresi en az 6 ay olan diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili Türk vatandaşları, Hong Kong Özel İdare Bölgesi’ne 90 güne kadar yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır
Irak:Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İngiltere: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İngiltere üzerinden diğer ülkelere aktarmalı seyahat edecek vatandaşlarımız transit vizeye tabidir. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın, gidilecek ülkeye (onward flight) 24 saat içinde uçmaları ve gerekli vizelerinin/belgelerinin olması şartının yanı sıra belirli koşulları sağlamaları halinde, transit vizeden muaf olacakları (transit without visa concession) Londra Başkonsolosluğumuz tarafından bildirilmektedir. Ayrıntılı bilgi için http://www.mfa.gov.tr/ingiltere-uzerinden-diger-ulkelere-aktarmali-seyahat-edecek-vatandaslarimiza-yonelik-duyuru_-13-mart-2014.tr.mfa adresine bakınız.
İran: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İrlanda: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
İspanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsrail: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsveç: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İsviçre: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
İtalya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. (Vatikan için de geçerlidir).
İzlanda: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Jamaika: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Japonya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Kamboçya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. 30 gün geçerli turistik amaçlı vizeler, Kamboçya’nın ülkemizdeki Fahri Konsolosluğunun yanı sıra, sınır kapılarında da verilmektedir. Umuma mahsus pasaport hamillerine vizeleri www.evisa.gov.kh adresinden e-vize olarak da ita edilmektedir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 30 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Kamerun: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Resmi heyet mensubu olan Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri her 180 günlük dönem içerisinde ilk giriş tarihinden itibaren toplam kalış süresi 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Resmi heyet mensubu olmayan Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kanada: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Karadağ: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Katar: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Kazakistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
Kenya: 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren Kenya'ya seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Kenya'ya varışlarından önce "www.ecitizen.go.ke" web sayfasındaki "Services" bölümüne girerek elektronik vize almaları gerekmektedir.
Yeni uygulamayla vize alınması en az 2 gün sürebilmekte olup, vatandaşlarımızın, Kenya'ya varışta, geçerli elektronik vizenin bilgisayar çıktısıyla birlikte, en az 6 ay geçerli pasaport, otel rezervasyonu, seyahat programı, (turist olarak gidiliyorsa) ziyaret edilecek yerlerin listesi ve (iş ve arkadaş ziyaretleri için) davet mektubu gibi tamamlayıcı belgeleri sınır polisine ibraz etmeleri gerekmektedir.
Ahiren, Kenya makamlarından alınan duyuruda e-vize başvuruları esansında sorunlar yaşandığı için e-vize uygulamasının yanı sıra Büyükelçiliklerde ve sınır kapılarında manuel vize uygulamasının da tekrar yürürlüğe konulduğu kaydedilmektedir.
Resmi pasaport hamili vatandaşlarımız 90 güne kadarki seyahatlerinde vizeden muaftır.
Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY): Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Vatandaşlarımız vizelerini Güney Kıbrıs’ın Atina Büyükelçiliğinden temin edebilirler.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Vatandaşlarımız vizelerini Güney Kıbrıs’ın Atina Büyükelçiliğinden temin edebilirler.
Kırgızistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri yapacakları turistik amaçlı seyahatlerinde 90 güne kadar vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
Kiribati: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi ve hizmet Pasaportu hamilleri vizeye tabidir
Diplomatik pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
KKTC: Umuma mahsus pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Vatandaşlarımızın KKTC’ye geçerli kimlik belgeleri ile vizesiz olarak seyahat edebilmeleri mümkündür.
Kolombiya: Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Komorlar Birliği : Umuma Mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler.
Kongo: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamili Türk vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Ülkede çalıştırılacak yabancı personel için çalışma izinlerinin varıştan önce Kongo Cumhuriyeti Temsilciliğinden alınması gerekmektedir.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti: Diplomatik Pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus, hususî ve hizmet pasaportu hamilleri vizeye tabidir.
Kore Cumhuriyeti (Güney Kore): Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey): Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Kosova: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Kosta Rika: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Kuveyt: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 gün süreli vizelerini sınır kapılarında ücretsiz olarak alabilmektedirler. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Küba:Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar olan seyahatlerinde vizeden muaftır.
Laos: Diplomatik pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus, hizmet ve hususî pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Lesotho: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Letonya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Liberya: Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Libya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Lihtenştayn: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Litvanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Lübnan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Lübnan’da göreve atanan Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri görevleri müddetince, vizeden muaftır.
Lüksemburg: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Macaristan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Madagaskar: Umuma Mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler.
Makao Özel İdare Bölgesi: Pasaport geçerlilik süresi en az 6 ay olan umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları, Makao Özel İdare Bölgesi’ne 30 güne kadar yapacakları turistik veya iş görüşmesi amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.Pasaport geçerlilik süresi en az 6 ay olan diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamili Türk vatandaşları, Makao Özel İdare Bölgesi’ne 30 güne kadar yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Makedonya: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Makedonya’ya Öğrenim Vizesi İçin Talep Edilen Belgeler
Malavi: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Maldivler: Umuma Mahsus Pasaport hamili vatandaşlarımız vizeye tabi olup, 30 gün süreli vizelerini sınır kapılarından harçsız olarak alabilmektedirler. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri de 30 güne kadar seyahatlerinde vizelerini sınır kapılarından harçsız olarak alabilmektedirler.
Malezya: Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza ülkeye girişlerinde 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı giriş vizesi ücretsiz olarak tatbik edilmektedir. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Mali: Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeye tabidir.
Diplomatik pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Malta: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamilleri vizeden muaftır.
Marşal Adaları: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Mauritius: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 30 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Meksika: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi ve Hizmet Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik Pasaport hamilleri ise vizeden muaftır. Turizm, iş, eğitim, gazetecilik veya transit geçiş gibi nedenlerle Meksika'ya seyahat edecek umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları, mutlaka havayoluyla seyahat etmek kaydıyla 30 gün geçerli tek giriş vizelerini http://inm.gob.mx/index.php/page/Inicio_Autorizacion_Electronica/tr.html adresli internet sitesinden harçsız e-vize olarak alabilmektedirler. E-vize imkânından sadece Umuma Mahsus Pasaport hamili vatandaşlarımız yararlanabilmekte olup, buna mukabil Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili vatandaşlarımızın ülkemizde bulunan Meksika Diplomatik Temsilciliklerine şahsen müracaatla pasaporta tatbik edilen etiket (sticker) tipi vize almaları gerekmektedir. Vatandaşlarımızın Schengen Bölgesi ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Birleşik Krallık (İngiltere ve Kuzey İrlanda) geçerli çok girişli vizesine sahip olmaları ya da bu ülkelerde daimi oturma iznine sahip olmaları halinde Meksika'ya vize almadan seyahat etmeleri mümkündür.
Mısır: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır.
Mikronezya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Moğolistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
Moldova: Umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Monako: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Monako’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın vize başvurularını, resmi ikametleri başka bir ülkede bulunmadığı takdirde, Türkiye’deki Fransa Büyükelçiliği veya Başkonsolosluklarına yapmaları gerekmektedir.
Moritanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Mozambik: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport hamilleri asgari 6 ay geçerli pasaport ile ilk giriş tarihinden itibaren her 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
Myanmar (Burma veya Birmanya): Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Namibya: Umuma Mahsus Pasaport ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Bununla birlikte vatandaşlarımız sadece Turistik, ziyaret veya transit amaçlı seyahatlerinde belli koşulları sağlamak şartıyla (6 ay geçerli pasaport, 1 yılda en fazla 90 gün konaklama, konaklama yeri belgesi, gelir belgesi, geri dönüş bileti, sağlık sigortası, doldurulmuş vize talep formu – havaalanından veyahttp://mha.gov.na/form-downloads adresinden, Sarı Humma aşı belgesi, vize ücreti – 77 ABD Doları-, Tur operatöründen veya ziyaret edilecek kişiden davet mektubu) kapıda vize alabilmektedirler. Diplomatik Pasaport ve Hizmet Pasaportu hamilleri her 180 günde 90 güne kadar vizeden muaftır. Pasaport geçerlilik süresi ülkeye giriş tarihinden itibaren en az 6 ay olmalıdır.
Nauru: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Nepal: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Nijer: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamili Türk vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Nijerya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu Hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Nikaragua: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Norveç: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Oslo Gardermoen Havalimanı üzerinden üçüncü ülkelere seyahat edecek vatandaşlarımızın Norveç temsilciliklerinden transit vize alması gerekmektedir.
Oman (Umman): Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler.
Orta Afrika Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Özbekistan: Umuma Mahsus Pasaport Hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
Hususi ve Hizmet Pasaportu Hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
''3 günden fazla bir süre için Özbekistan’da kalacak yabancıların yerleşik uygulamalar çerçevesinde 3 gün içerisinde kaldıkları otelden geçici ikamet belgesi almaları, meskende konaklanacaksa 3 gün içerisinde geçici ikamet kaydı yaptırmaları ve sözkonusu belgeleri Özbekistan’dan ayrılırken ibraz etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde kural ihlali yapanlara para cezası uygulanmaktadır.''
Pakistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Palau Cumhuriyeti: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Panama: Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 6 aylık bir süre için vizeden muaf bulunmaktadırlar.
Papua Yeni Gine: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Paraguay: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Peru: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Hizmet, Hususi ve Diplomatik Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Polonya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Portekiz: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Romanya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri ise, altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, vizeden muaftır.
Ruanda: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik ve Hizmet pasaportu hamilleri vizeden muaftır.
Rusya Federasyonu:Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hususî ve hizmet pasaportu hamilleri her 180 günde 90 günü aşmamak şartıyla 30 gün süreyle vizeden muaftır. Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Vatandaşlarımız Vladivostok Limanı’ndan e-vize alarak Rusya’ya giriş yapabilmektedir. Vatandaşlarımız giriş tarihi dahil olmak üzere 8 günü aşmamak kaydıyla St. Petersburg, Leningrad Bölgesi ve Kaliningrad Bölgesi’ne e-vizeyle seyahat edebilmektedir. Alınan e-vize ile e-vizenin kapsam alanı dışında kalan Rusya Federasyonu’nun başka şehirlerine gitme imkanı bulunmamaktadır.
Sao Tome ve Principe: Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma mahsus pasaport hamilleri 15 gün süreyle vizeden muaftır.
St. Christopher (St. Kitts) ve Nevis: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları 180 gün içinde 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
St. Lucia: Umuma mahsus pasaport hamilleri 6 haftaya kadar vizeden muaftır. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri vizeden muaftır.
St. Vincent-Grenadines: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Senegal: Umuma Mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Hususi ve Hizmet Pasaportu hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamili Türk vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Seyşeller: Umuma mahsus Pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaport hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Sırbistan:Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Sierra Leone: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Singapur: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 günü geçmeyen turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 günü geçmeyen turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaftır.
Slovakya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde 90 gün için vizeden muaftır.
Slovenya: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Solomon Adaları: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Somali: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Sri Lanka: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 güne kadar turistik amaçlı seyahatlerinde vizelerini www.eta.gov.lk internet adresinden veya ülkeye girişte sınır kapılarında alabilmektedirler.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 güne kadar turistik amaçlı seyahatlerinde vizelerini www.eta.gov.lk internet adresinden veya ülkeye girişte sınır kapılarından alabilmektedirler.
Sudan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizelerini Hartum Uluslararası Havaalanı’nda bandrol tatbikiyle (105 ABD Doları) alabilirler.
Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik Pasaport hamilleri, Sudan'a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Sudan'da toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Surinam: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri ilk giriş tarihinden itibaren 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Suriye: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde doksan (90) gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri her altı ay içinde ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde doksan (90) gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Suudi Arabistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Şili: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Tacikistan: Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Tacikistan'a gerçekleştirecekleri seyahatlerinde vizeye tabidirler. Vatandaşlarımız,Tacikistan'a gerçekleştirecekleri turistik amaçlı seyahatlerinden önce www.evisa.tj internet adresinden elektronik vizelerini (e-vize) alabilirler. Başvuru onay sürelerinde oluşabilecek gecikmelerden ötürü seyahatten en az 10 gün öncesinde e-vize başvurusunun yapılması tavsiye edilir. Turistik amaçlı olmayan seyahatleriöncesinde ise vatandaşlarımızın, www.visa.gov.tj internet adresinden başvurularını yaparak, Tacikistan'ın ilgili temsilciliklerinden seyahat tipine uygun vizelerini almaları gerekmektedir. Öte yandan, Türk vatandaşları Duşanbe Uluslararası Hava Hudut Kapısında da varış esnasında vize alabilmektedirler. Bu uygulama, Tacikistan'ın diğer hava ve/veya kara hudut kapılarında bulunmamaktadır. Diplomatik Pasaport hamilleri vizeden muaftır. Tacikistan’a akredite diplomatik, konsolosluk veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri, görevleri müddetince, vizeden muaftır. Tacikistan’a görevle atanmayan, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri, Tacikistan’a yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 60 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
Tanzanya: Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ise vizeye tabidir.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu hamili Türk vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
Tayland: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri ise 30 güne kadar vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet, Hususi Pasaport Hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Tayvan: Umuma mahsus, hizmet, hususî ve diplomatik pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli vizelerini e-vize olarak (ücretsiz) veya Taipei’deki Taoyuan Uluslararası Havaalanından giriş yapılması, dönüş bileti ibraz edilmesi, vize müracaat formu doldurulması ve iki adet vesikalık fotoğraf ibraz edilmesi şartıyla sınırda harçsız olarak almaları mümkündür.
Togo: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Tonga: Umuma mahsus pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Trinidad-Tobago: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaftır.
Tunus: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Tuvalu: Umuma mahsus pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Türkmenistan: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Hizmet, Hususi ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız 30 güne kadar vizeden muaf olmakla birlikte, resmi ziyaretler için pasaport örnekleri ile birlikte, geliş amacına ilişkin Büyükelçiliğimizce bildirim yapılması kaydıyla Türkmenistan'a kabul edilmektedirler. Ülkede 3 günden fazla kalınması durumunda, Türkmenistan makamlarına ikamet kaydı yaptırılması zorunludur. Hizmet, Hususi ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız 30 güne kadar vizeden muaf olmakla birlikte, özel ziyaretleri için, Türkmenistan'da bulunan yakınları/tanıdıkları tarafından gönderilecek davetiye üzerine veya seyahat firmaları aracılığıyla Türkmenistan'ın ülkemizdeki temsilciliklerine başvuru yapılmasını müteakip, olumlu yanıt alınması halinde, ülkeye girişlerine izin verilmektedir. Ülkede 3 günden fazla kalınması durumunda, Türkmenistan makamlarına ikamet kaydı yaptırılması zorunludur. Özel ziyaret/seyahat kapsamında Türkmenistan'a gelişinin uygun bulunduğuna dair belgesi bulunmayan tüm resmi pasaport hamili vatandaşlarımız (Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız dahil) Türkmenistan kara ve hava sınır kapılarından geri çevrilmektedirler. Türkmenistan'a özel seyahatlerinde, Hususi, Hizmet ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımızdan kişi başı 14 ABD Doları "ayak bastı parası" alınmaktadır.
Uganda: Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Ukrayna: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Vatandaşlarımız geçerli biyometrik kimlik belgeleri (yeni tip kimlik kartı) ile, Türkiye’den seyahat etmek şartıyla, Ukrayna’ya vizesiz olarak giriş yapabilmektedirler.
Uruguay: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Ürdün: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Vanuatu: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaftır.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 30 güne kadar vizeden muaftır.
Venezuella: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri, 90 güne kadarki turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaftır.
Diplomatik, hizmet ve hususi Pasaport hamilleri, 90 güne kadarki turistik amaçlı seyahatlerde vizeden muaftır.
Vietnam: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 güne kadar vizeden muaftır.
Yemen: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Yeni Zelanda: Umuma mahsus, hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Yunanistan: Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Zambiya: Diplomatik pasaport hamilleri her 180 günde 90 güne kadar vizeden muaftır. Hususî, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Vatandaşlarımız çalışma vizesi dışındaki vizelerini https://eservices.zambiaimmigration.gov.zm/#/home internet sitesi üzerinden elektronik olarak alabilmektedirler.
Zimbabve: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamilleri vizeden muaftır.
Açıklamalar: Yukarıda yer alan bilgiler sadece turistik amaçlı tek giriş vizeleri için geçerlidir. Öğrenim, çalışma, çok girişli vize, uzun süreli ikamet vb. nedenlerle yapılacak seyahatlere ilişkin vize uygulamaları hakkında gidilecek ülkenin temsilciliğinden bilgi alınması, resmi göreve atananların ise Bakanlığımız ile irtibata geçmeleri gerekmektedir.
Önemli uyarı!
- Aşağıdaki vize rejimi bilgilerinin güncel tutulmaları için gerekli çaba gösterilmekle beraber, lütfen, bu bilgileri seyahat edeceğiniz ülkenin temsilciliğine de teyid ettiriniz!
- Aşağıdaki listede yer alan Fahri Konsolosluklara ilişkin iletişim bilgileri Bakanlığımız internet sitesi www.disisleri.gov.tr veya http://www.mfa.gov.tr/ ‘de “Konsolosluk/Türkiye’deki Yabancı Temsilcilikler/Türkiye’deki Yabancı Temsilciliklerin İrtibat Bilgileri/Türkiye’deki Fahri Konsolosluklar” linkinde yer almaktadır.
Vize konusunda önemle dikkate alınması gereken hususlar:
- Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapınız.
- Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir.
- Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösteriniz. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğreniniz.
- Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür.
- Vize başvurunuz reddedilebilir. Red nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapmaktadır.
ANTIGUA & BARBUDA:
Bu ülkeye tatil veya iş amaçlı seyahat etmek isteyen vatandaşlarımız, geçerli pasaport, dönüş bileti, ülkede ikamet edecekleri adres bilgileri ve yapacakları harcamalar için yeterli mali kaynak gösterebilmeleri halinde altı ay süreyle vizeden muaftırlar.
BAHAMALAR
Vatandaşlarımız, turizm amacıyla seyahat ettiklerini Bahamalar gümrük yetkililerine ispat etmeleri koşuluyla vizeden muaftır.
BARBADOS
Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri turistik amaçlı ziyaretlerinde vizeden muaftır. Barbados’un bazı Büyükelçiliklerinin irtibat bilgileri aşağıdadır.
Barbados Londra Büyükelçiliği
Adres: 1 Great Russell Street London WC 1B 3ND ENGLAND
Tel: (011 44 207) 631-4975
Faks: (011 44 207) 323-6872
E-mail: [email protected]
Barbados Brüksel Büyükelçiliği
Adres: 100 Avenue Franklin D. Roosevelt 1050 Brussels BELGIUM
Tel: (011 322) 732-1737 (011 322) 732-1837
Faks: (011 322) 732-3266
E-mail: [email protected]
Barbados Washington Büyükelçiliği
Adres: 2144 Wyoming Avenue N.W. Washington, D.C. 20008 USA
Telefon: (1 202) 939-9200
Faks: (1 202) 332-7467
E-mail: [email protected]
Barbados New York Başkonsolosluğu
Adres: 800 Second Avenue 2nd Flor New York, N.Y. 10017 USA
Tel: (1 212) 867-8431
Faks: (1 212) 986-1030
E-mail: [email protected]
Barbados Ottawa Büyükelçiliği
Adres: 55 Metcalfe Street Suite 470 Ottawa, Canada KIP6L5 CANADA
Tel: (1 613) 236-9517
Faks: (1 613) 230-4362
E-mail: [email protected]
Barbados Karakas Büyükelçiliği
Adres: Edificio Los Frailes Oficina 501, Piso 5 Avenida Principal de Chuao Chuao Caracas Venezuela Posta Adresi: Apartado de Correos 68829 Zona Postal 1062-A Altamira Venezuela
Tel: (58212) 9920545 (58212) 9916721
Faks: (58212) 9910333
E-mail: [email protected]
BENİN
Benin’in vize uygulamaları ile ilgili olarak bu ülkenin İstanbul’daki Fahri Konsolosluğu’ndan bilgi alınabilir.
BOLİVYA:
Bolivya’ya seyahat edecek vatandaşlarımız 90 gün vizeden muaftır.
BHUTAN:
Bhutan'a gidecek Türk vatandaşları sınırda vize alabilirler. Ancak bunun için önceden Bhutan Dışişleri Bakanlığı'nın onayını almak durumundadırlar. Sınırda vize işlemleri ile ilgili bilgiler aşağıda sunulmaktadır.
Resmi ziyaretler: Resmi ziyaretlerde, Bhutan Dışişleri Bakanlığı vize verilmesi için sınır makamlarına gerekli talimatı verir.
Ticaret amaçlı geziler: Sınırda vize almak isteyen kişilerin Bhutan’da bulunan ticari muhatapları, gerekli belgelerle birlikte, Bhutan Ticaret Odası aracılığı ile ilgili makamlara başvuruda bulunmakta ve başvurunun uygun görülmesi halinde sınırda vize ita edilebilmektedir.
Özel amaçlı geziler: Akraba ziyareti vb. Özel amaçlı ziyaretlerde sınırda vize işlemlerine ilişkin usül ticari amaçlı ziyaretler için öngörülenle aynıdır. Tek fark, sınırda vize alacak kişi adına yapılacak başvurunun Bhutan Dışişleri Bakanlığına yapılmasıdır.
Turizm amaçlı geziler: Vize başvuruları turizm veya seyahat şirketi vasıtasıyla yapılır.
Bhutan'a yolcu taşıyan uçak şirketi "Bhutan Kraliyet Havayolları"dır (Druk air). Anılan şirket Bhutan’ın vize uygulamaları hakkında bilgiyi haizdir. Bhutan Fahri Konsoloslukları vize veremez. Vatandaşlarımız aşağıda iletişim bilgileri sunulan Kuveyt'teki Bhutan Büyükelçiliği’ne vize başvurusu yapabilirler.
Bhutan Büyükelçiliği (Kuveyt)
Adress : P.O Box 1510 Safat 13016, State of Kuwait
Adailiya Block 3 Essa Abdul Rahman Al-Assoussi Street
Plot/Jadda (32) Villa (6) Kuwait
Tel : 00 965 251 66 40/50
Faks : 00 965 251 65 50
E-posta: [email protected]
BOTSVANA
Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Diplomatik, Hususi ve Hizmet Pasaport hamilleri vizeden muaftır.
Sağlık Koşulları:
1. Zorunlu Aşılar: Gerekmemektedir
2. Yaptırılması Önerilen Aşılar: Hepatit A (Hepatitus A) ve Tetanoz (Tetanus)
3. Önlem Alınması Gerekebilecek Hastalıklar: Sıtma (Malaria Prophylaxis)
Bilgi İçin Başvurulabilecek Yerler:
1. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kain Botsvana Başkonsolosluğu
Adres: PO Box 3288, Cape Town, South Africa
Tel : (002721) 421 10 45
Faks : (002712) 421 10 46
Vize Bölümü Çalışma saatleri: 08:00-13:00 ve 14:00-16:00
2. Güney Afrika’da kain Botsvana Konsolosluğu
Adres : Forum 2 on the 4th Floor 33 Hoofd Street, Braam Park, Braamfontein, South Africa
PO Box 32051, Braamfontein 2017
Tel : (002711) 403 37 48/49
Faks : (002712) 403 1384/ 403 1286
Vize Bölümü Çalışma Saatleri: 08:00-13:00
BURKİNA FASO:
Burkina Faso'nun Roma Büyükelçiliği, ülkemize akreditedir. İstanbul'da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Her tür (diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus) pasaport hamili Türk vatandaşı vizeye tabidir. Vize için İstanbul Fahri Konsolosluğuna başvurulabilir.
Burkina Faso'nun Roma Büyükelçiliği
Adres : Via Venti Senttembre, 86-00187 Roma
Tel : +(39) 6 42 01 33 55 / +(39) 6 42 01 06 11/ +(39) 6 42 01 13 45
Faks : +(39) 6 42 39 10 63
E-posta : [email protected]
BURUNDİ:
Burundi’ye seyahat edecek her tür pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir. Anılan ülkenin aşağıda iletişim bilgileri sunulan Türkiye’ye akredite Bonn Büyükelçiliği’nden (Almanya) vize başvurularıyla ilgili bilgi alınabilir.
Burundi Büyükelçiliği (Bonn-Almanya):
Tel : 49-228-345 032
Faks : 49-228 340 148
CABO VERDE
Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları vizeye tabidir. Herhangi bir Cabo Verde Büyükelçiliğine vize başvurusunda bulunulabilir. Cabo Verde'nin bazı Büyükelçiliklerinin irtibat bilgileri aşağıda sunulmaktadır.
Almanya:
Tel: +(49) 30 20 45 09 44/ +(49) 30 20 45 09 55
Faks: +(49) 30 20 45 09 66
Avusturya:
Tel: +(431) 503 87 27/ +(431) 503 87 28
Faks: +(431) 503 87 29
Belçika:
Tel: +(322) 643 62 70
Faks: +(322) 646 33 85
Fransa:
Tel: +(33) 1 42 12 73 50
Faks: +(33) 1 40 53 04 36
İtalya:
Tel: +(39) 06 47 44 678/ +(39) 06 47 44 596
Faks: +(39) 06 47 44 643
Lüksemburg:
Tel: +(352) 26 48 09 48
Faks: +(352) 26 48 09 49
Portekiz:
Tel: +(351) 21 304 14 40
Faks: +(351) 21 304 14 66
İsviçre:
Tel: +(41) 22 731 33 36/ +(41) 22 731 33 37
Faks: +(41) 22 731 35 40
İspanya:
Tel: +(34) 91 570 25 68/ +(34) 91 579 21 13
Faks: +(34) 91 570 25 63
Senegal:
Tel: +(221) 821 18 73/ +(221) 821 39 36
Faks: +(221) 821 06 97
CİBUTİ
Bu ülkeye seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın vizelerini aşağıda iletişim bilgileri sunulan Cibuti'nin Paris, Kahire veya Addis Ababa Büyükelçiliklerinden almaları mümkündür.
Cibuti Paris Büyükelçiliği
Tel No: 00 33 147 274922
Faks No: 00 33 145 535053
Cibuti Kahire Büyükelçiliği
Tel No: 00 20 233 66434 - 5 - 6
Faks No: 00 20 233 66437
Cibuti Addis Ababa Büyükelçiliği:
Tel No: 00 251 116613200 - 00 251 116613006
Faks No: 00 251 116612786
ÇAD
Çad’ın Paris Büyükelçiliği ülkemize akreditedir. T.C. vatandaşlarının, Çad vizesi başvurularını Çad’ın adres ve iletişim bilgileri aşağıda kayıtlı Paris Büyükelçiliği aracılığıyla yapmaları gerekmektedir.
Öte yandan, Çad’ın mukim Büyükelçiliğinin bulunduğu bir başka ülkede oturma izni bulunan T.C. vatandaşları vize başvurularını Çad’ın o ülkedeki Büyükelçiliği aracılığıyla da yapabilmektedir.
İstisnai durumlarda (resmi heyet vs.), vizenin Çad’a girişte (Encemine Havaalanında) alınabilmesini teminen, iletişim bilgileri aşağıda sunulan Türkiye’nin Çad Fahri Konsolosu ile irtibata geçilmesi mümkündür. Bu durumda, Çad’a girişte ilgili makamlara ve gerektiğinde havayolu firmalarına da ibraz edebilmek üzere, bir diplomatik Nota temin edilmesi gerekmektedir.
Ayrıca, yine istisnai durumlarda, T.C. vatandaşlarının vize başvurularını Libya’daki Çad Büyükelçiliği aracılığıyla yapmaları da mümkündür. Bu durumda, vatandaşlarımızın seyahat öncesinde Libya’daki Büyükelçiliğimizle irtibata geçilmesi yararlı olacaktır (Sözkonusu vatandaşlarımızın ayrıca Libya vizesi almaları gerekmektedir).
Çad Paris Büyükelçiliği
Adres : 65, Rue des Belles Feuilles, 75116 Paris
Tel : 0033-1-45 53 36 75
Faks : 00-33-1-45 53 16 09
E-mail : [email protected]
Türkiye’nin Çad Fahri Konsolosu
Tel : 00-235-510584
Faks : 00-235-523857
E-mail : [email protected]
DOĞU TİMOR
Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Bu ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımıza, Doğu Timor sınır kapılarında 1 ay ikamet süreli vize verilmektedir.
DOMİNİK CUMHURİYETİ
Dominik Cumhuriyeti’ne seyahat edecek Türk vatandaşları vizeye tabi olup, vizelerini İstanbul’daki Dominik Cumhuriyeti Fahri Başkonsolosluğundan veya bulundukları ülkedeki Dominik Cumhuriyeti dış temsilciliklerinden temin edebilirler. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizelerini sınır kapılarında bandrol tatbikiyle (10 ABD Doları) alabilmektedir.
DOMİNİKA
Türk vatandaşları vizeye tabi olup, vize başvurularında başvuru formu ile birlikte iki fotoğraf, geçerli pasaport, banka hesap özeti, çalışıyorsa bunu belgeleyen bir mektup, davet mektubu, polisten temiz kağıdı ve 50 Dolarlık başvuru ücreti talep edilmektedir.
EL SALVADOR
Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeden muaftır. El Salvador Berlin’deki Büyükelçiliği ülkemize akreditedir ve İstanbul’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.
El Salvador Büyükelçiliği (Berlin)
Tel : 49-30 206 4660
Faks : 49-30 22 48 82 44
EKVATOR
Diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri turistik amaçlı ziyaretlerinde vizeden muaftır. Ekvator’un Roma’daki Büyükelçiliği ülkemize akreditedir ve İstanbul’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.
Ekvator Büyükelçiliği (Roma)
Adres : Vía Antonio Bertoloni 8 (Parioli)
00197 Roma, Italia
Teléfon : (0039) 06 454-390-07, (0039) 06 454-390-83
Faks : (0039) 06 807-62-71
Email : [email protected]
EKVATOR GİNESİ
Ekvator Ginesi’ne seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeye tabidir. Anılan ülkenin Türkiye’de mukim bir Büyükelçiliği veya bir Fahri Konsolosluğu bulunmamaktadır.
Yolcuların, ülkeye girişte sarı humma aşısını tatbik ettirdiklerini gösteren uluslararası aşı sertifikasını ibraz etmeleri gerekmektedir. On gün içinde etkili hale geldiğinden bu ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımızın aşılarını zamanlıca yaptırmaları önem taşımaktadır. Ayrıca, Hepatit A, Hepatit B, Menenjit, Kolera, Polio, Tetanoz, Difteri, Tifo gibi hastalıklara karşı da gerekli aşıların yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Seyahat sağlığı ve uygulanması gereken aşılar konusunda Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasından (www.hssgm.gov.tr) daha fazla bilgiye ulaşılması mümkündür.
Vatandaşlarımızın seyahatleri öncesinde olabilecek sorularıyla ilgili olarak Yaounde Büyükelçiliğimiz ve Bata Fahri Başkonsolosluğumuzla temas edebilecekleri iletişim bilgileri aşağıda sunulmaktadır.
T.C. Yaounde Büyükelçiliği
Boulevard de l’URSS 1782
P.K. 35155- Bastos
Yaounde / Kamerun
Telefon : +237 22 20 67 75
- Vize nedir?
- Vize nereden alınır?
- Vize alırken hangi belgeler istenir?
- Vize başvurularında dikkat edilecek hususlar nelerdir?
- Bir ülkenin hangi temsilciliğinden vize alabilirim?
- Kimlere vize verilmez?
- Bir ülkenin vize başvurumu reddetmeye hakkı var mıdır?
- Başvurum reddedilirse, nasıl itiraz edebilirim?
- Vize başvurum reddedilirse, tekrar başvurabilir miyim?
- Pasaportuma vize başvurusunda bulunduğum temsilcilik kaşe vurdu. Bunun anlamı nedir?
- Pasaportumdaki kaşe insan haklarının çiğnenmesi demek değil midir?
- Vize ihlali nedir?
- Vize ihlali yaparsam sonuçları ne olur?
- Schengen vizesi nedir?
- Muhtelif Sorular
Vize, bir devletin dış temsilcilikleri veya sınır makamları aracılığıyla, ülkesine seyahat edecek bir yabancının pasaportuna koyduğu ve bu yabancının ülkesinin sınır kapısına kadar giderek sınır makamlarına giriş için başvuru yapabileceğini girebileceğini gösteren bir kayıttır.
Vizeler, seyahat edilecek ülkenin
1. Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümünden;
2. Başkonsolosluğundan veya
3. Konsolosluğundan alınır.
4. Bazı ülkeler, Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla da vize verebilmektedirler.
3.VİZE ALIRKEN, HANGİ BELGELER İSTENİR?
Vize başvurusunda istenilen belgeler ülkeden ülkeye, seyahat amacına veya başvuranın pasaportunun türüne (diplomatik, hizmet, hususi, umuma mahsus pasaport veya seyahat belgesi) ve hatta zamandan zamana büyük değişiklikler gösterebilmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi alınması gerekmektedir.
4.VİZE BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR NELERDİR?
- Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır.
- Pasaportun yıpranmamış olması gerekir. Yıpranmış pasaporta vize alsanız dahi sınırdan geri çevrilmeniz mümkündür. Pasaportunuzu yenilemenizde yarar vardır. (Pasaport başvurusuna ilişkin ayrıntılı bilgi için: www.egm.gov.tr adresindeki internet sitesine bakınız.)
- Pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvuru tarihinden itibaren en az bir yıl olmasına özen göstermelisiniz. Bu hususu vize talep edeceğiniz ülkenin temsilciliğinden teyit ettirmenizde yarar vardır.
- Mülakat sırasında, yetkilinin sorularına doğru yanıtlar vermeniz önemlidir.
- Başvurunuzu eksiksiz belgelerle yapınız. Tahrif edilmiş veya sahte belgelerle başvuruda bulunmak yasalara göre suçtur.
- Vize bir egemenlik hakkıdır. Bu nedenle başvurunuzun reddedilebileceğini önceden kabul ediniz.
- Mülakat sırasında, yetkilinin, hakkınızda olumlu izlenim edinmesi, başvurunuzun kabul edilme şansını arttırır.
- Seyahatinizi gerçekleştirebilecek ekonomik olanaklara sahip olduğunuzu belgelemeniz beklenir.
- Mülakatın amacı; seyahat edeceğiniz ülkenin makamlarının bu ülkeye seyahat edecek yabancılar için belirlediği koşulları taşıyıp taşımadığınızı anlamaktır.
- İşsiz iseniz, veya kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil iseniz, potansiyel bir göçmen olarak kabul edileceğinizden, vize alma şansınız oldukça düşüktür. Bu durumda iseniz, vize başvurusunda bulunmamanız uygun olacaktır. Reddedileceğini bildiğiniz bir talepte bulunmaktan kaçınmanız zaman ve para tasarruf etmenizi de sağlayabilir.
- Bazı ülkeler vize harcının yanında, yüksek sayılabilecek meblağlarda başvuru veya işlem harcı almaktadırlar. Bu koşullar ülkeden ülkeye değişmektedir. İlgili temsilcilikten bilgi almanızda yarar vardır.
5.BİR ÜLKENİN HANGİ TEMSİLCİLİĞİNDEN VİZE ALABİLİRİM?
Uluslararası kural; vize başvurunuzu daimi ikametinizin olduğu yerden yapmanızdır. .
Bir ülkenin Türkiye’de birden çok Başkonsolosluk ve Konsolosluğu var ise, vize başvurunuzu ikametinizin bulunduğu yere yakın olan temsilciliğe yapmanız gerekir. Bu hususu da ilgili temsilcilikten önceden öğrenmenizde yarar vardır.
Bir ülkeye hangi yabancının girebileceğine karar vermek, uluslararası hukuka göre, o devletin egemenlik yetkilerindendir. Bu husus, tartışılmaz temel bir kuraldır. Devletler ülkelerine hangi yabancıların girebileceğini kendi ulusal çıkarlarına göre belirlerler. Her devletin ülkesine girmeleri yasaklı/sakıncalı yabancılar listesi vardır. Ayrıca, yasaklılar listesinde bulunmayan bir yabancıya, ekonomik olarak yük olabileceği, kamu düzenini bozabileceği ve kamu sağlığına risk oluşturabileceği gerekçeleriyle vize verilmemesi mümkündür.
7. BİR ÜLKENİN VİZE BAŞVURUMU REDDETMEYE HAKKI VAR MIDIR?
Uluslararası hukukta Devletlerin ulusal egemenlik yetkileri esastır. Bu egemenliklerini sınırları içerisinde çıkardıkları yasalar ile diledikleri gibi kullanırlar. Ulusal egemenlik yetkileri arasında ülkelerine hangi yabancıların hangi koşullarla girebileceklerini belirlemek de vardır. Vize bu amaca hizmet etmektedir. Devletin bu yetkisi uluslararası hukuk bakımından tartışılmazdır. Devletler egemenlik yetkilerini kendi iradeleriyle sınırlayabilirler.
8.BAŞVURUM REDDEDİLİRSE, NASIL İTİRAZ EDEBİLİRİM?
Vize Başvurusunun reddine itiraz öncelikle vizeyi reddeden temsilciliğe yazılı olarak müracaatla yapılmaktadır. Herhangi olumlu bir yanıt alınamaması halinde, itiraz için yargı yoluna başvurmak mümkündür. Ancak vize reddinde yargı yolunun açık olduğu ülkeler sayıca fazla değildir. Ayrıca, genelde uzun zaman alan mahkeme süreci sonunda mahkemenin devlet aleyhine sonuçlanma olasılığı zayıftır. Diğer önemli bir husus, bir devletin yasaları yargı yolunu vize müracaatçısının itirazı için açık tutuyorsa, bu davaya o devletin mahkemeleri bakacaktır. Dolayısıyla, o ülkenin bir avukatını tutmanız gerekmektedir.
9.VİZE BAŞVURUM REDDEDİLİRSE, TEKRAR BAŞVURABİLİR MİYİM?
Genelde ilgili ülkeler başvuru sayısına sınırlama koymamaktadırlar. Ancak, ilk başvuru koşullarınızda (ekonomik durumunuzun iyileşmesi, seyahat nedeninizin farklı olması gibi) bir değişiklik yok ise, ikinci başvuru para ve zaman kaybına yol açabilecektir. Zira Batılı ülkeler başta olmak üzere, bazı ülkeler vize harcı ve vize işlem harcı adı altında tahsil ettikleri meblağları vize talebi reddedilse dahi iade etmemektedirler.
10.PASAPORTUMA VİZE BAŞVURUSUNDA BULUNDUĞUM TEMSİLCİLİK KAŞE VURDU. BUNUN ANLAMI NEDİR?
Temsilciliklerin kaşe vurmaları giderek yaygınlaşan bir uygulamadır. Bu tür kaşelerde çoğunlukla, temsilciliğin bulunduğu kentin adı veya kısaltması ile bir tarih (başvurunun işlem gördüğü tarihtir) bulunur. Pasaportunuzdaki böyle bir kayıt tekrar başvuruda bulunmanıza engel değildir. Bu kayıt diğer temsilciliklere yapacağınız başvurularınızın reddedileceği anlamına gelmez. Ancak, sözkonusu kaşe bir Schengen ülkesi tarafından pasaportunuza vurulmuşsa, diğer bir Schengen ülkesinin vize başvurunuzu daha titiz bir şekilde incelemesi olasıdır.
11.PASAPORTUMDAKİ KAŞE İNSAN HAKLARININ ÇİĞNENMESİ DEMEK DEĞİL MİDİR?
Seyahat özgürlüğü temel insan haklarındandır. Ancak, devletlerin ülkelerine hangi yabancıların gireceklerine karar verme yetkileri tam ve tartışılmaz bir uluslararası hukuk ilkesidir. Unutulmaması gereken husus, vize uygulamasının tanımı itibariyle seyahat özgürlüğüne yönelik başlıbaşına bir sınırlama olmasıdır.. Sizin, bir ülkeye girememeniz, seyahat özgürlüğünüzün sınırlanması gibi görünse de, devletlerin de sizin ülkelerine girip giremeyeceğinize karar verme hakkı vardır. Sözkonusu kaşe ise, esasen, temsilciliğin yapılan işlemi izlemesine yardımcı olmaktadır. Bir pasaport, hamilinin bir ülkeye seyahat edebileceğine ilişkin hamilinin lehine kayıtlar içerebileceği gibi, aleyhine kayıtlar da içerebilir.
Vize ihlali, aldığınız vizenin üzerinde belirtilen süreden daha fazla vizeyi veren ülkede kalmanız veya vizeyi veriliş amacı dışında kullanmanızdır. Örneğin; bir öğrenci vizesi ile çalışmak veya, turist vizesi ile öğrenim görmek vize ihlalidir.
13.VİZE İHLALİ YAPARSAM, SONUÇLARI NE OLUR?
Ziyaret ettiğiniz ülkeden sınır dışı edilirsiniz. Hakkınızda ülkeye sürekli veya geçici giriş yasağı konulabilir ve/veya para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Avrupa Birliği’nde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır.
Schengen’e üye ülkeler aşağıda sunulmaktadır:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.
Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.
Schengen ülkeleri ortak Schengen Information System-SIS adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.
Soru: Türk vatandaşlarına transit geçişlerde özellikle Balkan ülkelerinde vize muafiyeti olduğunu duydum. Konu hakkında bilgi verir misiniz?
Cevap: Bu konuda etraflıca bilgi sahibi olmak ve vatandaşlarımıza ikili düzenlemeler çerçevesinde sağlanan vize kolaylık ve muafiyetlerini görmek istiyorsanız, ilk olarak Bakanlığımız internet sitesinin Konsolosluk/Vize Uygulamaları/Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları başlığına bakmanızı öneririz.
Konuya ilişkin detayları Bakanlığımızdan veya başvuruda bulunduğunuz ülke temsilciliğinden de öğrenebilirsiniz.
Buna ek olarak, AB üyesi ülke vizeleri/oturma izinleri veya Schengen vizesi hamili vatandaşlarımıza da çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu çerçevede;
-AB ülkeleri/Schengen vizesi hamili veya AB/Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn'da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir. 10 yıldan eski geçerli pasaportlar için bu süre 48 saattir.
-AB ülkeleri veya İsviçre’de geçerli oturum sahibi umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Sırbistan ve Karadağ üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş yapabilmektedir.
-AB veya bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli vize veya ikamet tezkeresi veya İsviçre veya Lihtenştayn ikamet tezkeresi hamili umuma mahsus pasaport hamilleri Romanya üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir.
-Geçerlilik süresi üç aydan uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde daimi oturma iznine sahip vatandaşlarımız Slovenya'ya 90 güne kadar vizesiz girebilmektedir. Ayrıca geçerlilik süresi onbeş günden uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde oturma izni veya C tipi Schengen vizesi sahibi vatandaşlarımız ise Slovenya'ya 15 güne kadar vizesiz girebilmektedir.
Soru: İki Türkün Avrupa’da açtıkları bir davayı kazandıklarını ve bundan böyle Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz gidebileceklerini duydum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Cevap: Avrupa Birliği Adalet Divanı, İngiliz makamlarınca iş kurma amacıyla yerleşme izni başvuruları reddedilen Veli Tüm ve Mehmet Darı isimli vatandaşlarımız hakkında 20 Eylül 2007 tarihinde karara varmıştır. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi edinebilmek için Bakanlığımızın 29 Eylül 2007 tarih ve 18 sayılı (http://www.mfa.gov.tr/bn_18---29-eylul-2007_-avrupa-birligi-adalet-divani_nin-_abad_-veli-tum-ve-mehmet-dari-adli-vatandaslarimiza-iliskin-20-eylul-2007-tarihli-karari-hakkinda-bilgi-notu.tr.mfa) ve ayrıca 26 Ekim 2007 tarih ve 20 sayılı (http://www.mfa.gov.tr/bn_20---26-ekim-2007_-avrupa-birligi-adalet-divani_nin-20-eylul-2007-tarihli-_tum-ve-dari-karari_-hakkinda-basin-icin-bilgi-notu-.tr.mfa) basın bilgi notlarını okumanızı öneririz. Sözkonusu kararda vizenin bir engel olduğu belirtilmekte ancak, vizenin kaldırılması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Soru: Avustralya ile imzalanan Çalışma ve Tatil Vizesi hakkında bilgi almak istiyorum. Bu vize için hangi kuruma ve hangi belgelerle başvurmam gerekmektedir? Ayrıca, Avustralya ile uygulanmaya başlayan "work and holiday visa" adlı vize başvurusu için gerekli olan "government support letter" adlı devlet onay mektubunu hangi makamdan nasıl alabilirim?
Cevap: YÖK ile varılan mutabakat uyarınca, "Çalışma ve Tatil" vizesine başvuracak adayların tespitini anılan kurum yapacaktır. Bilahare aday listeleri Bakanlığımız aracılığı ile Avustralya'nın Ankara Büyükelçiliği'ne iletilecektir.
Dolayısıyla, bu konunun YÖK’ten takip edilmesi gerekmektedir.
Soru: X ülkesine gitmeyi düşünüyorum. Türkiye’deki temsilciliği nerededir ve bu ülkeye gitmek için vize almam gerekiyor mu? Vize gerekiyorsa, başvuru koşulları hakkında nasıl bilgi edinebilirim?
Cevap: Gideceğiniz ülkenin irtibat bilgilerini Bakanlığımız internet sitesinden http://www.mfa.gov.tr/sub.tr.mfa?92435023-667b-4a3b-ade8-b61efab1194a adresinden öğrenebilirsiniz. Öte yandan, pasaportunuzun türüne gore vize almanız gerekip gerekmediğinde yine internet sitemizden http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa adresinden öğrenebilirsiniz.
Vize almanızın gerekiyorsa, gideceğiniz ülkenin temsilciliği ile görüşerek başvuru koşulları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ülkemize seyahat edecek yabancıların ülkesine göre www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vizelerini almaları veya dış temsilciliklerimize şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Vize ita etme işlemlerinde yaşanabilecek gecikmelerden ötürü vize başvurularının planlanan seyahat tarihinden en az bir ay önce yapılması yararlı olacaktır.
AÇIKLAMALAR:
- E-vize, daha önce sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin yerini almaktadır. Başvuru sahipleri www.evisa.gov.tr internet adresinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartı ile yapmak suretiyle vizelerini elektronik olarak alabilmektedirler. Başvurunun başarıyla tamamlanmasının ardından e-Vizeler kişinin e-posta adresine gönderilmektedir. - Başvuru sahiplerinin e-Vizelerinin çıktısını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine göstermeleri ve seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmeleri gerekmektedir.
- E-vize Türkiye’ye turistik veya ticari amaçlar dışında (çalışma, öğrencilik vb.) yapılacak seyahatler için geçerli değildir. Bu tür vize başvurularının dış temsilciliklerimiz aracılığıyla yapılması gerekmektedir.
- Aşağıdaki bilgiler turizm amaçlı seyahatler için geçerlidir. Eğer öğrenim, çalışma vb. özel amaçlarla Türkiye'ye gelinecekse, dış temsilciliklerimizden geliş amacına uygun vize alınmalıdır.
- Aşağıdaki bilgiler profesyonel sürücüleri kapsamamaktadır. Profesyonel sürücülere uygulanan vize rejimine ilişkin yabancının kendisine en yakın dış temsilciliğimizden bilgi alması yararlı olacaktır.
- Seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir seyahat belgesi/pasaport sahibi olmanız tavsiye edilir.
- "Resmi Pasaport" terimi diplomatik, hizmet, hususi ve resmi pasaportları kapsamaktadır.
- "Seyahat Belgesi" hamili yabancıların (uyruğunda bulunduğu ülkeye bakılmaksızın) dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir.
- Vize muafiyetinden yararlanabilecekler haricindeki tüm yabancıların www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize veya dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir. Dış temsilciliğimizin olmadığı ülkelerden gelecek yabancıların uyruğunda bulundukları ülkeye akredite olan dış temsilciliğimize vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.
- Türkiye'de belgesel film çekecek, bilimsel araştırma yapacak, arkeolojik kazı yapacak veya benzeri faaliyetlerde bulunacak yabancıların dış temsilciliklerimize başvurmaları ve Türkiye'ye seyahat etmeden önce ilgili Türk makamlarından gerekli izinleri almaları gerekmektedir.
- Geçerli vizesi olan yabancıların ayrıca ikamet izni almalarına gerek yoktur. Ancak, özel meşruhatlı (öğrenim, çalışma vb.) vize ile Türkiye'ye seyahat eden yabancıların vizelerinin geçerlilik sürelerine bakılmaksızın Türkiye'ye girişlerini müteakip bulundukları ildeki Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak ikamet izni almaları gerekmektedir.
- Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek bütün yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Yeni Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca, 11 Nisan 2014 tarihi itibariyle hudut kapılarımızda bandrol vize uygulamasının sona ermesi öngörülmektedir. Bununla birlikte, geçiş döneminde 2015 yılı turizm sezonu dahil mevcut uygulamanın bir süre daha devam ettirilmesi yönünde gerekli önlemler alınmaktadır.
Turistik veya ticari amaçlarla yapılacak vize başvuruları Elektronik Vize Başvuru Sisteminden (www.evisa.gov.tr) gerçekleştirilebilmektedir. 2013 yılında uygulamaya başlatılan Elektronik Vize Başvuru Sistemi üzerinden, internet bağlantısı olan her noktadan halihazırda ortalama 3 dakika içinde pratik bir şekilde e-Vize alınması mümkün olabilmektedir. e-Vize altyapısının güçlendirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çerçevede;
- Halihazırda e-Vize sisteminde mevcut olan Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Lehçe ve İspanyolca dillerine ek olarak Hollandaca, Norveççe, Arapça ve Çince dilleri e-Vize sistemine eklenecektir.
- Visa ve Master Card kredi kartlarına ek olarak, yaygın kullanımda olan diğer kredi kartlarıyla ve banka kartlarıyla ödeme imkanı sağlanmıştır.
- Aile ve grup başvuruları mümkün hale gelmiş olup, tur operatörleri de müşterileri için grup başvurusunda bulunabilmektedirler.
- Türkiye’ye yolcu taşıyan anlaşmalı havayolu şirketlerinin ofislerinden ve havaalanlarındaki bürolarından da e-Vize alınabilmesini teminen gerekli altyapı kullanıma sunulacaktır.
- E-Vize internet sitesinden alınacak e-Vize harçları, havaalanlarında alınacak vizelerden daha az maliyetlidir.
Vize harçlarına ilişkin bilgilere Bakanlığımız web sitesinden ulaşılması mümkündür.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 7. maddesinin (b) fıkrasına göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ülkemize giriş yapmak üzere gelen yabancıların "vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge" taşımaları zorunludur.
Sözkonusu Kanunun 2. maddesi uyarınca, Kanunun uygulanmasında taraf olduğumuz ve usülüne göre yürürlüğe giren milletlerarası anlaşma hükümleri ile özel kanunlardaki hükümlerin saklı tutulmakta olup, aşağıda kayıtlı maddeler kapsamında yer alanlar anılan hükümden muaf tutulacak olup, uygulama kapsamı dışında değerlendirilecektir:
a) "Avrupa Konseyi Üyesi Devletler Arasında Kişilerin Seyahatleriyle İlgili Avrupa Anlaşması" çerçevesinde kimlik kartlarıyla seyahat eden listesi aşağıdaki linkte kayıtlı ülke vatandaşları;
b) Aşağıdaki linkte kayıtlı, süreleri sona ermiş olsa dahi belirli sürelerle geçerli addedilen ülke pasaportlarını taşıyanlar;
c) Vize Rejim Tablosunda resmi pasaportlar sınıfında yer alan diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili olanlar.
ÇALIŞMA VİZELERİ HAKKINDA BİLGİ:
Türkiye'de çalışmak isteyen yabancılar dış temsilciliklerimize çalışma izni ve çalışma vizesi başvurusu yapmalıdır. Bu başvuru sırasında işverenin yabancıyı istihdam edeceğini gösterir belgenin, vize başvuru formunun ve pasaportun ibraz edilmesi yeterlidir. Bu başvurudan sonra en geç on iş günü içerisinde işverenin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na (ÇSGB) anılan Bakanlıkça talep edilen belgelerle birlikte başvurması gerekmektedir. Bu belgelerin listesini ÇSGB'nin internet sitesinde (http://www.csgb.gov.tr/) bulabilirsiniz. Başvurular ÇSGB'nca 30 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Çalışma vizesi alarak Türkiye'ye gelen yabancıların en geç bir ay içerisinde ve çalışmaya başlamadan önce bulundukları ildeki Emniyet Müdürlüğü'ne ikamet izni başvurusu yapmaları gerekmektedir.
ABD: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsuspasaport hamili ABD vatandaşları vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak alabilmektedirler.
AFGANİSTAN: Diplomatik Pasaport hamilleri 6 ay içinde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Hususî Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma Mahsus Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Hususi Pasaport hamiliAfgan vatandaşları belirli koşulları karşılamak şartıyla e-Vizelerini www.evisa.gov.tr adresinden alabilmektedirler.
ALMANYA: Resmî Pasaport ve Umuma Mahsus Pasaport hamili Alman vatandaşları her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
ANDORA: Resmî Pasaport ve Umuma Mahsus Pasaport hamili Andora vatandaşları her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
ANGOLA: Diplomatik Pasaport, Hizmet Pasaportu ve Umuma Mahsus Pasaport hamili Angola vatandaşları vizeye tabidir. Angola vatandaşları belirli koşullarıkarşılamak şartıyla e-Vizelerini www.evisa.gov.tr adresinden alabilmektedirler.
ANTİGUA-BARBODA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize şeklinde veya dış temsilciliklerimizde resen veya sınır kapılarımızda bandrol tatbiki suretiyle verilir.
ARJANTİN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
ARNAVUTLUK: Türkiye’ye akredite diplomatik, konsolosluk veya uluslararası örgütler nezdindeki temsilciliklere atanan resmi pasaport hamilleri, görevleri müddetince, vizeden muaftır. Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, Türkiye’ye yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Türkiye’de toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
AVUSTRALYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
AVUSTURYA: Resmi pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak veya dış temsilciliklerimizden alabilmektedirler.
AZERBAYCAN: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise 30 gün süreyle vizeden muaftır.
BAHAMALAR: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
BAHREYN: Resmi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Resmi pasaport hamili Bahreyn vatandaşları 15 güne kadar ikamet süreli vizelerini sınır kapılarında alabilmektedirler. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 gün ikamet süreli tek girişli vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak alabilmektedirler.
BANGLADEŞ: Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamili Bangladeş vatandaşları, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda’nın geçerli vize veya geçerli ikamet izni hamili olmak ve belirli koşulları karşılamak şartıyla vizelerini www.evisa.gov.tr internet sitesinden e-vize olarak alabilmektedirler. Diplomatik ve resmi/hizmet pasaportu hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
BARBADOS: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir ve 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
BAĞIMSIZ SAMOA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
BELARUS: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Toplam kalış süresi ilk giriş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde 90 günü geçemez.
BELÇİKA: Resmi pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak alabilmektedirler.
BELİZE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Toplam kalış süresi son 180 gün içerisinde 90 günü geçemez.
BENİN: Umuma mahsus, hizmet ve hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir. Diplomatik pasaport hamilleri 90 güne kadar ikamet süreli turistik veya resmi amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vizeden muaftır.
BHUTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 15 gün ikamet süreli verilir.
BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir ve 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
BOLİVYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Toplam kalış süresi son 180 gün içerisinde 90 günü geçmez.
BOSNA HERSEK: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
BOTSVANA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Bir aya kadar ikamet süreli turizm seyahatleri için giriş vizesi istizansız verilir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
BREZİLYA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemek kaydıyla, turizm ve iş amacıyla giriş ve transit vizesinden muaftır.
BRUNEİ: Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, ülkemize giriş ve transit geçişlerinde, ilk giriş tarihinden itibaren otuz (30) günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftırlar.
BULGARİSTAN: Diplomatik ve hizmet pasaportu hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli turistik veya resmi amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise Türkiye’de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen turistik amaçlı seyahatler vizeden muaftır.
BURKİNA FASO: Diplomatik pasaport hamili Burkina Faso vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Burkina Faso vatandaşları ise vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri için istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
BURUNDİ:Diplomatik Pasaport Hamilleri her 180 gün içinde 90 günü aşmayan süre zarfında vizeden muaftır. Hususi ve Hizmet pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizeleri, www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
CAPE VERDE: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
CEZAYİR: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. 15 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. 15-18 ve 35-65 yaş aralığındaki umuma mahsus pasaport hamili Cezayir vatandaşları Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamili olmak ve belirli koşulları karşılamak şartıyla 30 gün süreli ve tek girişli vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak alabilmektedirler.
CİBUTİ: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi, www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
ÇAD: Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
ÇEK CUMHURİYETİ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
ÇİN HALK CUMHURİYETİ: Resmi pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
DANİMARKA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
DOĞU TİMOR: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Doğu Timor vatandaşları 30 gün ikamet süreli tek giriş e-Vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden alabilirler.
DOMİNİKA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize şeklinde veya dış temsilciliklerimizde resen veya sınır kapılarımızda bandrol tatbiki suretiyle verilir.
DOMİNİK CUMHURİYETİ: Diplomatik ve resmî pasaport hamilleri 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak, dış temsilciliklerimizden veya sınır kapılarımızda bandrol tatbiki suretiyle alabilmektedirler.
EKVATOR: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Transit vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla üç (3) gün ikamet süreli verilir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de 90 gün süreyle vizeden muaftır.
EKVATOR GİNESİ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 güne kadar ikamet süreli turizm seyahatleri için giriş vizesi istizansız verilir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
EL SALVADOR: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
ENDONEZYA: Diplomatik ve resmi/hizmet pasaport hamili Endonezya vatandaşları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamili Endonezya vatandaşları ise vizeye tabidir. 30 gün ikamet süreli giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
ERİTRE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi, www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
ERMENİSTAN: Resmi pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup, 30 güne kadar ikamet süreli turistik amaçlı müteaddit giriş vizelerini, www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize şeklinde veya dış temsilciklerimizden alabilirler.
ESTONYA: Diplomatik pasaport hamilleri, 90 güne kadar ikamet süreli turistik veya resmi amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vizeden muaftır. Diğer resmi pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri, Türkiye’de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
ETİYOPYA: Diplomatik pasaport hamili Etiyopya vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Etiyopya vatandaşları ise vizeye tabidir.
ESVATİNİ: Umuma mahsus ve resmi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus ve resmi pasaport hamili Esvatini vatandaşları, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda’nın geçerli vize veya geçerli ikamet izni hamili olmak ve belirli koşulları karşılamak şartıyla vizelerini www.evisa.gov.tr internet sitesinden e-vize olarak alabilmektedirler.
FAS: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
FİJİ: Resmi pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak alabilmektedirler.
FİLDİŞİ SAHİLİ:Resmi pasaportlar vizden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
FİLİPİNLER: Diplomatik ve resmi/hizmet pasaportu hamili Filipinler vatandaşları 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaf bulunmaktadırlar. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
FİLİSTİN: Diplomatik pasaport hamilleri bir aya kadar ikamet süreli turistik veya resmi amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vizeden muaftır. Diğer resmi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesiwww.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
FİNLANDİYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Toplam kalış süresi son 180 gün içerisinde 90 günü geçmez.
FRANSA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
GABON: Diplomatik pasaport hamili Gabon vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Gabon vatandaşları ise vizeye tabidir.
GAMBİYA: Umuma mahsus, hizmet ve hususi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi, www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir. Diplomatik pasaport hamilleri 90 güne kadar ikamet süreli turistik veya resmi amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vizeden muaftır.
GANA: Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
GİNE: Diplomatik pasaport hamili Gine vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Gine vatandaşları ise vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri için istizan gerekir. THY ve Pegasus Havayolları ile seyahat eden, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
GİNE-BİSSAU: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
GRENADA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
GUATEMALA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
GUYANA: Resmi pasaport hamilleri 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü aşmamak kaydıyla ülkemize yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup, giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 15 gün ikamet süreli verilir.
GÜNEY AFRİKA CUMHURİYETİ: Resmi Pasaport hamilleri her 180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla 30 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.Umuma Mahsus Pasaport Hamilleri vizelerini e-Vize olarak www.evisa.gov.tr internet adresinden harçsız olarak alabilmektedir.
GÜRCİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
GÜNEY SUDAN: Diplomatik pasaport hamillleri vizeden muaftır. Hizmet ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Dış temsilciliklerimizce ita edilen kısa süreli turistik vizeleri, son 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü aşmamak kaydıyla verilir.
HAİTİ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize şeklinde veya dış temsilciliklerimizde resen veya sınır kapılarımızda bandrol tatbiki suretiyle verilir.
HIRVATİSTAN: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri, www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizden verilir.
HİNDİSTAN: Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle turistik veya resmi amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vizeden muaftır. Hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir ve Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir. Umuma mahsus pasaport hamillerine transit vizesi dış temsilciliklerimizce en fazla 3 gün ikamet süreli verilir.
HOLLANDA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir ve 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
HONDURAS: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
HONGKONG: Resmi ve umuma mahsus “Hong Kong Special Administrative Region of the People’s Republic of China (SAR)” pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. “British National Overseas” pasaportu hamili Hong Kong vatandaşları vizeye tabi olup, 90 gün ikamet süreli çok girişli vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak alabilirler. “Document Identity for Visa Purposes-Hong Kong (D.I)” hamilleri ise vizelerini dış temsilciliklerimizden alabilirler.
IRAK: Resmi pasaport hamilleri 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla ülkemize yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport sahibi Iraklılardan, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
İNGİLTERE: Sadece diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Diğer resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri (İngiltere vatandaşları) 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizden resen alabilirler. Ayrıca, Birleşik Krallık pasaportlarından milliyeti bölümünde “British Protected Person”, “British Subject” ve “British National Overseas” ibareli pasaport hamillerine 90 güne kadar ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri yalnızca dış temsilciliklerimiz tarafından verilir.
İRAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İRLANDA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. İbraz edecekleri notalar ile resmi sıfatlarını belgeleyen resmi pasaport hamillerine, seyahat amaçlarına bakılmaksızın vizeleri dış temsilciliklerimizce harçsız olarak verilir. Umuma mahsus pasaport hamillerine ise 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
İSPANYA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir ve 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
İSRAİL: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İSVEÇ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İSVİÇRE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İTALYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
İZLANDA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
JAMAİKA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir ve 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
JAPONYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
KAMBOÇYA: Resmi pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Umuma mahsus pasaport hamillerine, transit vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 7 gün ikamet süreli verilir.
KAMERUN: Resmi heyet mensubu resmi pasaport (diplomatik, hizmet ve hususi) hamilleri 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Resmi heyet mensubu olmayan Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. Ayrıca, Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
KANADA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
KARADAĞ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır.
KATAR: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
KAZAKİSTAN: Resmî ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 gün içinde 90 güne kadar vizeden muaftır.
KENYA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup, 90 güne kadar ikamet süreli müteaddit girişli vizeleri dış temsilciliklerimizde resen verilir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
KIBRIS RUM KESİMİ (GKRY): Resmi pasaport hamilleri vizeye tabi olup vizelerini ilgili Temsilciliklerimizden alabilmektedirler. Ayrıca 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli e-Vizeyle bütün hudut kapılarımızdan ülkemize giriş yapabilmektedirler. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup, 30 gün ikamet süreli tek girişli vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizden alabilirler. Ayrıca transit vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 3 gün ikamet süreli verilir.
KIRGIZİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, Türkiye’de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftır.
KİRİBATİ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir.
KKTC: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeden muaftır.
KOLOMBİYA: Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamili Kolombiya vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
KOMOR FEDERE İSLAM CUMHURİYETİ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 15 gün, transit vizeleri ise en fazla 7 gün ikamet süreli verilir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
KONGO CUMHURİYETİ: Diplomatik pasaport hamili Kongo Cumhuriyeti vatandaşları, 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Kongo Cumhuriyeti vatandaşları ise vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri için istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ: Diplomatik pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus ve hizmet pasaportu hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus ve hizmet pasaportu hamilleri Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamili olmak ve belirli koşulları karşılamak şartıyla 30 gün süreli ve tek girişli vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak alabilmektedirler.
KORE CUMHURİYETİ (GÜNEY): Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
KORE DEMOKRATİK HALK CUMHURİYETİ (KUZEY): Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, istizan gerekir.
KOSOVA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri her altı ay için giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 90 gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır.
KOSTA RİKA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
KUVEYT:Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri son 180 gün içerisinde toplam kalış süresi 90 günü geçmemek kaydıyla turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır.
KUZEY MARIANA ADALARI: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
KÜBA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup, transit vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 7 gün ikamet süreli verilir.
LAOS: Diplomatik pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus ve diğer resmi pasaport hamilleri vizeye tabidir.
LESOTHO: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
LETONYA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise her 180 gün için Türkiye’ de kalış süresi toplam 30 günü aşmamak kaydıyla müteaddit girişleri ve transit geçişleri vizeden muaftır.
LİBERYA: Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
LİBYA: Resmî pasaport hamilleri her 6 ay içinde 90 güne kadar vizeden muaftır. 16 yaşından küçük ve 55 yaşından büyük umuma mahsus pasaport hamili Libya vatandaşları her 180 gün içinde 90 güne kadar turistik amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır. 16-55 yaş arasındaki umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. Bu yaş aralığındaki umuma mahsus pasaport hamili Libya vatandaşları Schengen ülkeleri veya ABD, İngiltere, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni sahibi olmak ve belirli şartları taşımak koşuluyla 30 gün süreli e-Vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden alabilmektedirler.
LİHTENŞTAYN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
LİTVANYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
LÜBNAN: Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri, Türkiye’ye yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, Türkiye’de toplam ikamet süresi, ilk giriş tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde, altı ay içerisinde 90 günü geçmemek kaydıyla vizeden muaftır.
LÜKSEMBURG: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
MACARİSTAN: Umuma mahsus ve resmi pasaport hamilleri, Türkiye’de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftır. Toplam kalış süresi son 180 gün içerisinde 90 günü geçemez.
MADAGASKAR: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
MAKAU ÖİB: Makau Özel İdare Bölgesi - Makau Special Administrative Region of the People’s Republic of China pasaportu hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
MAKEDONYA: Diplomatik, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Makedonya vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
MALAVİ: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
MALDİVLER: Resmi pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir ve 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizden resen alabilirler.
MALEZYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
MALİ: Diplomatik pasaport hamili Mali vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Mali vatandaşları ise vizeye tabidir. Ayrıca, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
MALTA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, vize harcından muaftır ve 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
MARSHALL ADALARI: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
MAURİTİUS: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamillerine 30 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizce verilir. Ayrıca, 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce resen verilir.
MEKSİKA: Diplomatik pasaport hamilleri 90 güne kadar ikamet süreli turistik veya resmi amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vizeden muaftır. Hizmet/resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup, 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizelerini dış temsilciliklerimizden resen alabilirler. Ayrıca, 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli e-Vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden harçsız olarak alabilirler.
MISIR: Resmi pasaport hamilleri ise 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesine veya ikamet iznine sahip olmaları ve Türk Hava Yolları veya Egypt Air ile seyahat etmeleri kaydıyla, www.evisa.gov.tr internet adresinden 30 gün ikamet süreli tek girişli e-Vizelerini alabilirler. Ayrıca, 20 yaş altı ve 45 yaş üzerindeki umuma mahsus pasaport hamilleri 30 güne kadar ikamet süreli tek girişli e-Vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden temin edebilirler.
MİKRONEZYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
MOĞOLİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
MOLDOVA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Toplam kalış süresi 180 gün içerisinde 90 günü geçemez.
MONAKO: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
MORİTANYA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 15 gün, transit vizeleri ise en fazla 7 gün süreli verilir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
MOZAMBİK: : Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
Diplomatik ve hizmet pasaportu hamilleri asgari 6 ay geçerli pasaport ile ilk giriş tarihinden itibaren her 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır.
MYANMAR: Resmi pasaport hamilleri vizeye tabi olup, giriş vizeleri en fazla 30 gün, transit vizeleri ise en fazla 15 gün ikamet süreli verilir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabidir, istizan gerekir.
NAMİBYA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup, istizan gerekmektedir. Namibya vatandaşlarına, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
NAURU: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 15 gün, transit vizeleri en fazla 7 gün ikamet süreli verilir.
NEPAL: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Resmi pasaport hamillerine giriş vizeleri en fazla 30 güne kadar ikamet süreli verilir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Umuma mahsus pasaport hamillerine 15 güne kadar ikamet süreli giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce istizansız, transit vizeleri ise en fazla 7 gün ikamet süreli verilir. Schengen veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi, www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
NİJER: Diplomatik pasaport hamili Nijer vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Nijer vatandaşları ise vizeye tabidir.
NİJERYA: Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Nijerya vatandaşları vizeye tabidir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir. Diplomatik pasaport hamili Nijerya vatandaşları ise 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
NİKARAGUA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
NORVEÇ: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizden alabilirler.
ORTA AFRİKA CUMHURİYETİ: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
ÖZBEKİSTAN: Diplomatik ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 gün içinde 90 güne kadar vizeden muaftır. Diğer resmî pasaport hamilleri ise vizeye tabidir.
PAKİSTAN: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. Ayrıca, geçerli bir Schengen, İngiltere veya ABD vizesi hamilleri 30 gün ikamet süreli tek giriş vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak alabilirler.
PALAU CUMHURİYETİ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 30 gün ikamet süreli verilir.
PANAMA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Toplam kalış süresi son 180 gün içerisinde 90 günü geçmez.
PAPUA YENİ GİNE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 15 gün ikamet süreli, transit vizeleri ise en fazla 7 gün ikamet süreli verilir.
PARAGUAY: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
PERU: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Toplam kalış süresi son 180 gün içerisinde 90 günü geçmez.
POLONYA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
PORTEKİZ: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir. 1 Mart 2013 tarihinden itibaren, Türkiye’ye turistik amaçlarla seyahat edecek Portekiz vatandaşlarının ulusal kimlik kartlarını veya son beş yıl içerisinde geçerliliğini yitirmiş olan pasaportlarını kullanmaları da mümkündür. Anılan Portekiz vatandaşları vizelerini e-vize uygulaması üzerinden (www.evisa.gov.tr) veya ülkemize giriş yaptıkları sırada kimlik veya pasaportlarını ibraz ederek alabileceklerdir. Türkiye’ye çalışma, ulaşım, eğitim, uzun süreli ikamet gibi diğer nedenlerle gelecek olan Portekiz vatandaşlarının ise Türkiye Cumhuriyeti Lizbon Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi’ne geçerli pasaportlarıyla başvurmak suretiyle vizelerini almaları gerekmektedir.
ROMANYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
RUANDA: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
RUSYA FEDERASYONU: Umuma mahsus pasaport hamilleri 60 günü geçmeyen turistik ve iş görüşmesi amaçlı seyahatlerinde vizeden muaftır. Hizmet pasaportu hamilleri her 180 günde 90 günü aşmamak şartıyla 30 günlük süreyle vizeden muaftır. Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
SAINT KITTS (ST. CRISTOPHER) ve NEVIS: Diplomatik, resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili St. Kitts (St. Christopher) ve St. Nevis vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
SAINT - LUCIA: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir ve 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizden alabilirler.
SAINT VINCENT ve GRENADINES: Resmi pasaport hamilleri 90 gün ikametli seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamillerine 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize şeklinde veya dış temsilciliklerimizde resen veya sınır kapılarımızda bandrol tatbiki suretiyle verilir.
SAN MARINO: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
SAO TOME ve PRINCIPE: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
SENEGAL: Diplomatik pasaport hamili Senegal vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Resmi/hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Senegal vatandaşları ise vizeye tabidir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilebilmektedir.
SEYŞELLER: Diplomatik, resmi ve umuma mahsus pasaport hamili Seyşeller vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır.
SIRBİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
SİERA LEONE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri için istizan da gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
SİNGAPUR: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
SLOVAKYA: Umuma mahsus ve resmi pasaport hamilleri, Türkiye’de ikamet süresi her giriş için 90 günü geçmeyen seyahatlerinde vizeden muaftır. Toplam kalış süresi son 180 gün içerisinde 90 günü geçemez.
SLOVENYA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
SOLOMON ADALARI: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 15 gün, transit vizeleri en fazla 7 gün ikamet süreli verilir.
SOMALİ: Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
SRİ LANKA: Resmi pasaport hamilleri vizeye tabi olup, giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 30 gün ikamet süreli verilir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup, istizan gerekir.
SUDAN: Diplomatik pasaport hamilleri, Türkiye’ye yapacakları turizm amaçlı seyahatleri veya transit geçişlerinde, 90 gün süreyle vizeden muaftır. Diğer resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine istizan gerekir. Ayrıca, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
SURİNAM: Diplomatik ve hizmet pasaportu hamilleriher 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-vize olarak alabilmektedirler.
SURİYE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir.
SUUDİ ARABİSTAN: Resmi pasaport hamilleri, Türkiye’ye yapacakları turizm amaçlı seyahatlerinde, 90 gün süreyle vizeden muaftırlar. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabi olup, 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri, www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizde resen verilir.
ŞİLİ: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
TACİKİSTAN: Diplomatik ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 gün içinde 90 güne kadar vizeden muaftır. Hizmet pasaportu hamilleri her 180 gün içerisinde 60 güne kadar vizeden muaftır. Hizmet pasaportu hamilleri ve bunların hizmet pasaportu hamili aile mensupları görevleri süresince vizeden muaftır.
TANZANYA: Diplomatik ve hizmet pasaportu hamili Tanzanya vatandaşları 90 güne kadar ikamet süreli seyahatlerinde vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamili Tanzanya vatandaşları ise vizeye tabidir.
TAYLAND: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise 30 gün süreyle vizeden muaftır.
TAYVAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
TOGO: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri için istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
TONGA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
TRİNİDAD-TOBAGO: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
TUNUS: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
TUVALU: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir.
TÜRKMENİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır.
UGANDA: Diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Resmi pasaportlar vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri de vizeye tabi olup istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
UKRAYNA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır. Ukrayna vatandaşları, Ukrayna’dan Türkiye’ye seyahat etmek şartıyla, geçerli biyometrik kimlik kartıyla vizesiz giriş yapabilmektedirler.
UMMAN: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak veya dış temsilciliklerimizden alabilirler.
URUGUAY: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
ÜRDÜN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
VANUATU: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus pasaport hamillerine giriş vizeleri dış temsilciliklerimizce en fazla 15 gün, transit vizeleri en fazla 7 gün ikamet süreli verilir.
VATİKAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
VENEZUELA: Resmi pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise 90 gün süreyle vizeden muaftır.
VİETNAM: Resmi pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir, istizan gerekir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
YEMEN: Diplomatik ve resmi pasaport hamilleri 30 gün süreyle vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri ise vizeye tabidir. Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda geçerli vizesi veya geçerli ikamet izni hamillerine, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikamet süreli tek giriş vizesi www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak ita edilmektedir.
YENİ ZELANDA: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri her 180 günde 90 gün süreyle vizeden muaftır.
YUNANİSTAN: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Ayrıca, umuma mahsus pasaport hamili Yunan uyruklulara vize verilmesinde, Bakanlar Kurulunun 03.04.1984 tarih ve 84/7896 sayılı kararı hükümleri uygulanır. Bu çerçevede, yönetimlerindeki vasıtalarla uluslararası yolcu ve eşya taşımacılığı yapan Yunan uyruklu şoförler seyahat dolayısıyla vizeye tabidir.
ZAMBİYA: Diplomatik pasaport hamilleri her 180 gün içinde 90 güne kadar vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Zambiya vatandaşları, belirli şartları taşımaları koşuluyla, 30 güne kadar ikametsüreli tek girişli vizelerini www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize olarak alabilmektedirler.
ZİMBABVE: Umuma mahsus ve resmi pasaport hamilleri vizeye tabidir. Umuma mahsus ve resmi pasaport hamili Zimbabve vatandaşları, Schengen ülkeleri veya ABD, Birleşik Krallık, İrlanda’nın geçerli vize veya geçerli ikamet izni hamili olmak ve belirli koşulları karşılamak şartıyla vizelerini www.evisa.gov.tr internet sitesinden e-vize olarak alabilmektedirler.
1- Almanya
2- Belçika
3- Fransa
4- Gürcistan
5- Hollanda
6- İspanya
7- İsviçre
8- İtalya
9- KKTC
10- Lihtenştayn
11- Lüksemburg
12- Malta
13- Portekiz
14- Ukrayna
15- Yunanistan
Vatandaşları süresi sona ermiş pasaport ve kimlik kartlarıyla ülkemize girebilen ülkeler listesi
1. Almanya-Geçerliliğini son 1 (bir) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.
Almanya-Geçerliliğini son 1 (bir) yıl içerisinde yitirmiş kimlik kartı.
2. Belçika-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.
3. Fransa-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.
4. İspanya-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.
5. İsviçre-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.
6. Lüksemburg - Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.
7. Portekiz-Geçerliliğini son 5 (beş) yıl içerisinde yitirmiş pasaport.
8. Bulgaristan – Geçerli umuma mahsus pasaport.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 7. maddesinin (b) fıkrasına göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ülkemize giriş yapmak üzere gelen yabancıların "vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge" taşımaları zorunludur.
Örnek A: 90 ikamet süreli vizeye sahip olan bir yabancı ziyaretçinin Türkiye’ye girişinde 150 gün (90 + 60 gün/5 ay) geçerliliğe sahip pasaportu/seyahat belgesi olması gerekmektedir.
Örnek B: 30 gün ikamet süreli vizeye sahip olan bir yabancı ziyaretçinin Türkiye’ye girişinde 90 gün (30+ 60 gün/3 ay) geçerliliğe sahip pasaportu/seyahat belgesi olması gerekmektedir.
Sözkonusu Kanunun 2. maddesi uyarınca, Kanunun uygulanmasında taraf olduğumuz milletlerarası anlaşma hükümleri ile özel kanunlardaki hükümler saklı tutulmakta olup, aşağıda kayıtlı maddeler kapsamında yer alanlar uygulama kapsamı dışında değerlendirilmektedir:
- "Avrupa Konseyi Üyesi Devletler Arasında Kişilerin Seyahatleriyle İlgili Avrupa Anlaşması" çerçevesinde kimlik kartlarıyla seyahat eden listesi aşağıdaki linkte kayıtlı ülke vatandaşları;
http://www.mfa.gov.tr/vatandaslarinin-ulusal-kimlik-belgeleri-ile-ulkemize-girebilecegi-ulkelere-iliskin-liste.tr.mfa
-Aşağıdaki linkte kayıtlı, süreleri sona ermiş olsa dahi belirli sürelerle geçerli addedilen ülke pasaportlarını taşıyanlar;
http://www.mfa.gov.tr/vatandaslarinin-ulusal-kimlik-belgeleri-ile-ulkemize-girebilecegi-ulkelere-iliskin-liste.tr.mfa
- Vize Rejim Tablosunda resmi pasaportlar sınıfında yer alan diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili olanlar.
Seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir seyahat belgesi/pasaport sahibi olmanız tavsiye edilmektedir.